A gördeszkások és Alvar Aalto

Alvar Aalto munkásságának szerteágazó hatására legyen példa az alábbi történet, amit Janne Saario profi gördeszkástól és tájépítész hallgatótól hallottam a helsinkiépítész-napokon.

Thomas D. Church, kaliforniai tájépítész egyike voltazoknak, akik megteremtették a modern amerikai tájépítészetet, a ”kaliforniaistílust”, amit mindannyian ismerünk számtalan filmből, fényképről. Szellős,napsütötte kertek, hűs medencék: egy életérzés szimbólumai.

via brokenmagazine.com

Thomas D. Church 1937-ben tanulmányútonjárt Európában. Finnországban találkozott Alvar Aaltoval, ami fordulópontotjelentett tervezői munkájában. Az épület és a táj egysége, a természetinspirálta formák azok, amik oly nagy hatással voltak rá. Aalto akkor aVilla Mairea tervezésének vége felé járt. A paimioi szanatórium és a viipurikönyvtár megvalósítása után magabiztosan kísérletezett a természet formáival afeladaton, amihez teljesen szabad kezet kapott a megrendelőktől, barátaitól, Maire ésHarry Gullichsentől. E kísérletek között volt a kert vese-alakú medencéje, ami lágyanmélyül, mint egy kis tavacska.

Akaliforniai vendég minden bizonnyal megismerkedett a tervekkel.

Thomas D. Churchegy évtizeddel később, 1948-ban fejezte be a Donnell Garden építésétKaliforniában, ami azóta a modern kert ikonja, és az általános vélekedésszerint itt található a világ első vese-alakú medencéje. Pedig nem, hanemNoormarkkuban, Finnországban. Ez utóbbi éghajalton kevésbé, viszontKaliforniában annál inkább népszerű lett az ívelt medence, amiket a legenda szerint az ’50-esévekben fedeztek fel a szörfösök. A medencék falainak íve a hullámokéhoz hasonlít,így az üres, elhanyagolt medencékben bármikor tudtak gyakorolni.Csak egy erős falemez kellett hozzá amihez apró kereket erősítettek. Ez a gördeszkázás születésének egyik legendája.
Azóta a "végtelen hullám", a beton medence minden gördeszkás-park kelléke. De egy igazi, elhagyatott medence mindig vonzóbb, mint a kifejezetten deszkásoknak épített, így a mindig új helyek után vadászó gördeszkások a 2008-as hitelválságot is a maguk örömére fordították.

A Paimio Szanatórium tetőterasza és a főbejárat előtetője. Az első példák Aalto munkásságában a plasztikus formák használatára a modern egyeneseivel harmóniában. Mindkét kép via alvaraalto.fi

Thomas D. Curch (via stanfordalumni.org) és Alvar Aalto (via alvaraalto.fi)

A Villa Mairea kerti medencéje, és tervrajza. Mindkét kép via alvaraalto.fi.

A Donnell Garden medencéje, Sonoma, Kalifornia (via poolandpatio.about.com)

poolskateboarding.com
...
Miközbenképeket kerestem a fenti történethez, rábukkantam egy meg nem épült medencére.Isamu Noguchi 1935-ös tervei szerint Richard Neutra egyik villájának, a VonSternberg villa kertjében lett volna. A plasztikus alakú medence egyik oldalánfinoman mélyül. Vajon ismerte-e Aalto ezt a tervet, aki először 1938-ben járt a tengerentúlon, de a világ építészetében tájékozott volt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése