Moyo V&A Waterfront, Fokváros - fenntartható városi farm, piac, terasz

A kortárs építészetre hangolódott szem számára nehéz találni bármi igazán érdekeset a nyüzsgő és kaotikus V&A Waterfronton, Fokváros talán legmozgalmasabb turista célpontján. A TSAI Design Studio által tervezett Moyo étterem szabadtéri terasza, amely az észak-afrikai souq-ok* világát idézi, nemcsak a kortárs építészet üdítő megmutatkozása a területen, hanem a környezettudatos építés és vendéglátás letéteményese is egyben.
A kora őszi hűvös időben ugyan már csak kevesen látogatják a Moyo teraszát, ennek ellenére még mindig szól az élő jazz a teljes egészében napelemekkel fedett pergola alatt. A saláták és fűszernövények még mindig virulnak az aquapóniás rendszer térhatároló és –elválasztó „zöld” oszlopain és falain, és az ideiglenes víztartályokba telepített narancsszínű halak is szemmel láthatóan komfortosan érzik magukat a szokatlan felállás ellenére, legalábbis amíg terítékre nem kerülnek. A tervezők sajátos lehetőséget láttak az étterem és a köztéri piac tervezésében, lehetőséget arra, hogy egy kerek történetet mondjanak el, amely a tudatos ételkészítés és –kezelés teljes folyamatát felöleli. Továbbá módot teremt arra is, hogy építészeti eszközökkel szélesebb kontextusban is felhívja a figyelmet a fenntarthatóság és a felelősségteljes gazdálkodás jelentőségére.

forrás: tsaidesignstudio.com

A koncepció három alapelemre épül, az egyik a napelemekkel fedett árkád, amely napközben energiával látja el az elárusító pavilonokat, mindeközben az arab piacok világát megidézve utcácskákat képez és árnyékot ad. 
forrás: tsaidesignstudio.com
A következő elem az előregyártott, moduláris pavilonok rendszere, amely a teraszt a környezetével összeköti és elmossa a köztér és fél-privát tér határait is, valamint komfortos és végtelenül egyszerű keretet ad az elárusító helyek számára. 
forrás: tsaidesignstudio.com
A harmadik elem pedig az aquapóniás városi farm, amely friss zöldségekkel és hallal látja el az éttermet, ugyanakkor a terasz temperálásában is szerepet kap, az étterem belső terében pedig, mint zöld belsőépítészeti elem jelenik meg.
forrás: tsaidesignstudio.com
A megvalósult építészeti koncepció látszólag beteljesíteni tűnik kitűzéseit. A terasz és elárusító pavilonok élettel töltik meg a korábban kissé félreeső Clock Tower teret. A szerteágazó látványosságok között sikerül a figyelmet a fenntarthatóság kérdésére irányítani, mindezt végtelenül egyszerű eszközök felhasználásával és élhető informális terek létrehozásával. Mindemellett a tervezőknek még azt is sikerült elérniük, hogy megrendelőjük felülvizsgálja üzleti stratégiáját és átálljon fenntartható gazdaságokból származó alapanyagok felhasználására, ami végképp hitelessé teszi a megvalósult projektet.


*arabul szabadtéri piac, tipikus Észak-Afrikában és az arab országokban

Links:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése