Fényturista

Egy decemberi szerda estén részt vettem egy szemináriumon, amit fényturizmusnak kereszteltek a szervezők. Egy három órás, buszon utazó szeminárium volt két fénytervező hölgy vezetésével. Egyikük az előadóművészet fényeivel míg másikuk, aki eredetileg építész, a város fényeivel dolgozik.
A kirándulás nagy luxus volt: egy meleg buszban ülni és gondtalanul csak a fényekre koncentrálni. Az utak, utcák megvilágítására, a lámpatestekre, a reklámokra, a homlokzatokra, a művészeti installációkra, a hóról illetve a felhőtakaróról visszaverődő fényre. Mindeközben rengeteg háttérinformáció, technikai részlet, műhelytitok, anekdota hangzott el.
A szemináriumon kiélesíthettem a város fényeire való fogékonyságomat. Mert a hosszú sötét télben muszáj a fényekre figyelni. Szerencsére egy város tele van apró örömökre okot adó fényforrásokkal.

kép: Taloforumi.fi / Janne_H


Nagy kedvenc, ideiglenes fényinstalláció az egyetemi klinika hatalmas tömbje. Az épületet éppen felújítják, teljes egészében felállványozták és az állványzatot lefóliázták. A homlokzati munkákhoz illetve a biztonságos közlekedéshez az állványatot meg kell világítani, amit sikerült egy az állványzat által adott, eltolt raszterben megoldani.
Az épület hatalmas és a város egyik legmagasabb pontján fekszik, meglepően messziről és meglepő helyekről is látható. Nem tudom, az állvány megvilágításának tervezésénél gondoltak-e az esztétikai megjelenésére, vagy egyszerűen a lehető leghatékonyabb és legegyenletesebb megvilágításról van szó, mindenesetre, szerintem, egy nagyon szép gesztus lett.

A fény meg tud mutatni valamit, amiről tudjuk hogy ott van, de fizikai mivoltában nem tudjuk igazán megtapasztalni. A „Kék vonal” összeköti a város két fontos épületét: Carl Friedrich Engel csillagvizsgálójából kék lézernyaláb mutat Lars Sonck kallio-i templomára. A vonal egyben az Unioninkatu vonala, amelynek nyílegyenességét nehéz máshogy érzékelni. Az utca dombokon fel-le halad dél-észak irányban, rajta sétálva nem nyílik igazán hosszú perspektíva. Még jobban megzavarja az érzékelést az, hogy az utca középső szakasza fontos közlekedési útvonal. A csomópontokban, ahol a főút csatlakozik és ahol elhagyja az Unionkatu-t, a közlekedés folytonossága miatt megtörik az utca.
A lézernyaláb, a domborzati és városszerkezeti bonyodalmak felett, mégiscsak nyílegyenes. Az utcának ráadásul szimbolikus jelentősége van: összeköti az északi munkásnegyedet, Kallio-t a város déli részén fekvő előkelőnegyeddel, Eira-val. Az installációval 200 éves fennállását ünnepelte a főváros, valamint az első elektromos lámpa üzembe helyezésének 135. évfordulóját. A kék vonal főleg első látásra volt lenyűgöző. Azóta, hiszen szinte minden nap látom, az utca szerves része lett, mint a villamos felsővezetékek és a lámpák.


2009 óta rendezik meg januárban a LuxHelsinki fényfesztivált. Fényfestés a homlokzatokon, épületek, utcák színes fénybe burkolása a leggyakoribb téma. Az interaktivitás és a környezetre reagáló fényinstallációk száma minden évben folyamataosan nő. Mégis, az idén volt egy nagyon egyszerű installáció, ami mellett számomra minden eddig látott mű felejthető fényfestegetésnek és izzók színesre cserélésének tűnik.


kép: luxhelsinki.fi / Hannu Iso-Oja

A Sodium Sun ismerős, de nagyon furcsa, narancsos fénybe öltöztetett egy teret. Mintha egy másik bolygón járnánk. A fényforrás kb 20 nagynyomású nátriumlámpa volt, pont olyanok, amik a városközponton kívül a főutakat, az autópályák bevezető szakaszait illetve csomópontjait világítják meg. A téli Finnország tipikus képe, az autóút, ahol minden kicsit narancssárga, valahogy hozzátartozik az itt élők kollektív tudatalattijához. Ezt az ismerős fényt egy fiatal fénytervező, Jenni Kääriäinen behozta a város közepébe és lehozta 15-20 méter magasból, közel a mi szemmagasságunkhoz. A lámpák az E18-as autópálya egyik szakaszának felújítási munkálataiban lecserélt lámpái.

kép: luxhelsinki.fi / Hannu Iso-Oja

A legfontosabb, legizgalmasabb fényforrás mégis a nap marad. Felhőtlen napokon figyelni, hogy aznap már kicsit más szögben bukik ki a szemközti ház mögül: ezt a legjobb fényinstalláció sem tudja.

2 megjegyzés:

  1. én meg pont a fényszennyezettséget kaptam házi feladatnak. :)

    VálaszTörlés

  2. Thanks for sharing this information is useful for us, also I read an article on the same theme
    architects can use animations to:

    VálaszTörlés