Barneveld Noord vasúti megálló - szélcsirke, konténer, szentély

photo by Marcel van der Burg
A kortárs holland építészet egyik legérdekesebb jellemzője az a gondolkodásmód, amely lehetővé teszi olyan épületek létrejöttét, mint a Barneveld Noord vasútállomás. Didaktikus, funkcionalistán esztétizáló építészet ez, amely ha nagy ritkán megenged magának építészeti túlkapásokat, azokat is tisztán a felhasználói élmény gazdagítása vezéreli. Így válhat a szállítmányozási konténerekből felépült, ideiglenes, külvárosi vasúti megálló wc-je egy ünnepélyes, 12 méter magas felülvilágított szentéllyé és lesz a sematikusságig leegyszerűsített épület szerethető a tornyára pittyesztett szélcsirke miatt. Nem szélkakas, ugyanis Barneveld Hollandia tojás fővárosa és egyébként is az állomás magyarra fordítva a Csirke úton van.
photo by Marcel van der Burg
A holland vasúthálózatért felelős ProRail által életre hívott kezdeményezés, a Prettig Wachten! (kellemes várakozás) 20 – többnyire kis – vasútállomás újragondolását célozta meg azzal a szándékkal, hogy azokat a használóik számára élhetőbbé és kényelmesebben használhatóvá tegyék. Az előtanulmányok alapján az emberek többsége a közlekedési járművekre való várakozást a valóságosnál közel háromszor hosszabbnak érzékelik. A kis, elhagyatott, vasútállomásokon a várokozók nem érzik magukat biztonságban, az épületeknek nincs gazdája, ezért sok közülük meglehetősen elhanyagolt, kellemetlen hely. A különböző állomások tervezésénél ilyen és ehhez hasonló szempontok vezérelték főként a tervezőket. A barneveldi állomást tervező NL Architects mindenféle feszengéstől mentesen adott választ a felmerülő problémákra. Az építőelemként használt zárt tömegű konténerek az alárendelt funkciókat tartalmazzák: raktárt, mosdót, gépészeti teret. A közönségforgalmi terek nyitottak, átláthatóak. Az állomások biztonságosabbá és barátságosabbá tételének érdekében a program megpróbált minden megállóhoz, legyen az bármennyire kicsi is, valamilyen állandó emberi jelenlétet igénylő funkciót hozzáfűzni. Eredetileg Barneveldre egy képességeikben korlátozottak által üzemeltetett kis bicikli szerviz került volna, végül az apró üzlethelyiséget egy kávézó foglalta el, ami a neki szánt funkciót ugyanúgy betölti, mint egy szerviz.
photo by Marcel van der Burg
photo by Marcel van der Burg
 
 
A barneveldi állomás (és valójában az egész Prettig Wachten! program) pontosan annyival tud többet, a megannyi többi logikusan felépített szuper építészeti koncepciónál, mint amitől egy épület egyszerűen csak működőképessé válik. A mágikus titok az emberi tényező valós figyelembevétele. Máskülönben ezek ugyanazok a karcos, német-alföldi megoldások, amelyeket az elmúlt évtizedekben oly sokszor láttunk már, és amelyeket a liberális holland közönség oly rendületlenül tolerál vöröstéglás házainak nagy ablakai mögül mélázva. Szerencsésen az elmúlt néhány év változásai a holland építészetben visszavonhatatlanul eltolták a hangsúlyokat. A figyelem a koncepcióról a felhasználókra irányul. A kiüresedett koncepciók lassan eltűnnek és az olyan építészek, mint az NL Architects valóban átérzik a súlyát annak, hogy embereknek terveznek.

építészet: NL Architects

Az írás szerkesztett változata az Octogon Architecture & Design 108. számában jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése